‘Haklarımla Varım’da 785 çocuğa ulaşıldı

‘Haklarımla Varım’da 785 çocuğa ulaşıldı

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen bir ÜNİDES projesi olan ‘Haklarımla Varım’ projesi başarıyla tamamlandı. Proje kapsamında 785 öğrenciye ulaşıldı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen ÜNİDES projesi kapsamında hayata geçirilen ‘Haklarımla Varım’ projesi, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Mavi Kelebek Çocuk Hakları Topluluğu, Akdeniz Üniversitesi Yaratıcı Sanatlar Topluluğu ve Akdeniz Üniversitesi Felsefe Topluluğu paydaşlığı ile hazırlandı ve projeyle 785 tane 6’ncı sınıf öğrencisine ulaşıldı. Proje Koordinatörü Öğr. Gör. Serpil Satı Toktaş ve Mavi Kelebek Çocuk Hakları Topluluk Başkanı Ela Kaya, ‘Haklarımla Varım Projesi’nin çocuk hakları, çocuk ihmal ve istismarı ve akran zorbalığı konularında farkındalık oluşturmayı amaçlayan çok katmanlı bir proje olduğunu belirterek, projenin amaçlarını şöyle aktardı: “Projenin başlıca amaçları çocukların haklarını öğrenmeleri, kendilerini ifade edebilmeleri ve sağlıklı bir sosyal çevrede büyümeleri olarak özetlenebilir. Projede amaçlanan yalnızca çocukların haklarını öğrenmelerini sağlamak değil, aynı zamanda günlük hayatında çocuklarla temas eden tüm bireyleri bu konularda bilinçlendirmektir."

Sanat ve felsefe buluştu

Kamile Çömlekçioğlu Ortaokulu, Ayşe-Mehmet Ali Acar Ortaokulu, Hasan Fatma Çavlı Ortaokulu, Hüseyin Ak Ortaokulu, Mecdude Başakıncı Ortaokulu 6’ncı sınıf öğrencilerine yönelik hazırlanıp uygulanan projede ilk olarak 6’ncı sınıf öğrencileriyle çocuk hakları üzerine çalışmalar yapıldı. Daha sonra A. Ü. Yaratıcı Sanatlar Topluluğunun hazırladığı ‘Akran Zorbalığı’ temalı tiyatro oyun izletildi. Çocuk hakları üzerine konuşmalardan ve tiyatro oyunundan sonra öğrencilerden akıllarında kalanları resmetmeleri istendi. Öğrencilerin resimlerinden oluşan ‘Haklarımla Varım’ resim sergisi yapıldı. Her okulun öğrencilerinin resimleri farklı günlerde Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nde sergilendi. Her okulun sergisinin açılışı için o okulun 6’ncı sınıf öğrencileri ve öğretmenleri A.Ü. Edebiyat Fakültesi'ne davet edildi. Resim yapan yapmayan bütün 6’ncı sınıf öğrencilerinin geldiği sergi açılışı öncesinde A. Ü. Felsefe Topluluğu tarafından hazırlanan yaşlarına uygun çocuklar için felsefe etkinliği gerçekleştirildi. Bu çalışmada çocuk, hak, sanat, sanatçı, sanat eseri gibi konular üzerine çalışmalar yapılarak çocukların bu konular üzerine düşünmeleri amaçlandı. Çocukların yapmış olduğu resimler bez çantalara basılarak kendilerine hediye edildi. Sergiye resimleriyle katılan öğrencilere katılım belgesi verildi.

‘Çocuk’la ilgili sunumlar

Projenin son aşamasında A.Ü. Akademik, idari personelinin ve öğrencilerinin, öğretmenlerin, ailelerin davet edildiği ‘Haklarımla Varım’ konferansı düzenlendi. Konferans, Müslüm Yeşiltepeler'in keman dinletisiyle başladı. Dr. Orkan Ernalbant, Dr. Selim Misafir, Bedran Alaca, Burak Sürmen, Hafize Ekmekçioğlu konuşmacı olarak katıldı. Konferansta ilk sunum Dr. Orkan Ernalbant tarafından yapıldı. ‘Çocuk nedir? Çocuk kimdir?’ gibi sorular etrafında ‘Çocuk’a tarih içerisinde nasıl bakıldığını, çocuk kavramının felsefi boyutunu ele aldığı sunumunu gerçekleştirdi. Antalya İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü tarafından görevlendirilen Burak Sürmen sunumunda çocuk şubedeki saha çalışmalarını aktardı. Antalya İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü tarafından görevlendirilen bir diğer konuşmacı, psikolog Bedran Alaca ise istismarın psikolojik boyutunu ele aldığı sunumunu gerçekleştirdi. Antalya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından görevlendirilen Hafize Ekmekçioğlu görevli olduğu birimde çocuk haklarıyla ilgili saha deneyimlerini paylaştı. Son konuşmacı Dr. Selim Misafir de çocuk haklarının hukuki boyutunu, ihbar yükümlüğünü ele aldığı sunumunu gerçekleştirdi.

 

Kaynak: https://www.akdenizmanset.com.tr/haklarimla-varimda-785-cocuga-ulasildi

Eklenme tarihi: 11.07.2025 17:13:23
Son güncelleme: 11.07.2025 17:13:23