Alman Dili ve Edebiyatı

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü

Bölüm Hakkında

Bölümümüz, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde 2011 yılında kurulmuştur. 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılından itibaren öğrenci almaktadır. Kaliteli ve çağdaş bir eğitimi esas alan bölümümüzün amacı kapsamlı bir lisans eğitimi vermenin yanı sıra, öğrencilerimizin kültürel ve sosyal olarak da donanımlı birer mezun olmalarını sağlamaktır.
Bölümümüzden mezun olan öğrenciler, lisans derecesini kazanırlar ve Filolog unvanını alırlar. Bölümümüze kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler, ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınava girmek zorundadır. Girdiği sınav türü Yabancı Dil sınavıdır (Almanca). Bölümümüze kayıt yaptıran öğrencilerin Akdeniz Üniversitesi, Yabancı Diller Yüksekokulunda Almanca Hazırlık Sınıfı okumaları zorunludur. Ancak kayıtlardan hemen sonra yine Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılan Seviye Tespit Sınavı’nı başarıyla geçen öğrenciler, Hazırlık Sınıfını okumadan lisans eğitimlerine başlayabilirler. Bölümümüze ayrıca yatay geçişle de öğrenci alınabilmektedir.
Program Profili
Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü dört yıllık bir bölümdür. Bölüme kabul edilen öğrenciler Edebiyat ve Dilbilimi alanlarında oldukça donanımlı bir eğitim almaktadırlar. Alman Dili ve Edebiyatı’nın tarihsel gelişimi içinde nasıl bir yol aldığını göstermek için Kültür Tarihi ile bağ kurularak eğitim verilmektedir. Edebiyat ve Dilbilimi temel dersleri yanı sıra, bu alanların alt dallarına ilişkin tamamlayıcı dersler de öğrencilere sunulmaktadır. Öğrencilerimizin mesleki donanımlarına katkıda bulunabilecek yardımcı disiplinler seçmeli ders olarak verilmektedir. Üniversite ve/veya Bölüm tarafından sağlanmış olan uluslar arası anlaşmalar kapsamında öğrencilerimiz, öğrenci değişim programlarına ve anlaşmalara uygun olarak belirli sürelerle yurt dışında eğitim görebilmektedirler.

Ölçme ve Değerlendirme

Üniversitemizin akademik takviminde belirtilen tarihlere uygun olarak her ders için Yarıyıl İçi Değerlendirilmesi ve Yarıyıl Sonu Sınavı yapılmaktadır. Her yarıyıl bir vize, bir final ve bir bütünleme sınavı yapılmaktadır. Yarıyıl içi değerlendirme, ara sınav, ödev, uygulama ve benzeri çalışmalardan oluşur. Sınavlar 100 puan üzerinden notlandırılır. 100 üzerinden hesaplanmış olan yılsonu başarı notu harfli başarı notuna dönüştürülür. Üniversitemizde 4’lük not sistemi uygulanmaktadır.

Bölümümüze yatay geçiş yapan veya afla gelen öğrenciler, daha önce devam ettikleri Yükseköğretim kurumundan aldıkları onaylı ders içeriklerinin (ders içerikleri ayrıntılı belirtilmelidir, not dökümü yeterli değildir), bölümümüz ders içerikleri ile aynı veya benzer olması durumunda, muafiyet komisyonu/birim yönetim kurulu kararı ile bu derslerden muaf tutulabilirler. Kayıt sürecini takip eden ve söz konusu ders muafiyeti için belirlenmiş olan başvuru süresinin dikkate alınması gerekmektedir. Bu işlem için tanınmış olan süre dışında ders muafiyetine başvuru mümkün değildir.

Bölümümüzde verilen Yabancı Dil Dersi (İngilizce) için de muafiyet sınavı bulunmaktadır. Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılan bu sınav için de gerekli başvuru süresinin ve sınav tarihinin göz önünde bulundurulması gerekir. Yabancı Dil Dersi muafiyet sınavı başvuruları Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğüne yapılamaktadır.

Mezuniyet Koşulları

Alman Dili ve Edebiyatı Lisans Programından mezun olmak için 240 AKTS krediyi başarıyla tamamlamak ve bütün derslerden başarılı olmak gerekmektedir. Bölümümüzde bitirme tezi istenmemektedir.

Mezunların Çalışma Alanları

Mezunlarımız öncelikle araştırmacı yazar, editör, edebiyat eleştirmeni, dil uzmanı ve alanlarında akademisyen olarak yetiştirilmektedir. Bunların dışında çalışabilecekleri alanlardan bazıları:

* Almanya veya Alman Dili ile ilgili çeşitli kültür enstitüleri

* Elçiliklerin çeşitli birimleri